Peer is heerlijk om mee te bakken en vooral in de koudere maanden een perfect ingrediënt voor in taart en gebak. Deze tarte fine met peer is hierbij ook een leuk alternatief op de bekendere Tarte Bourdaloue. De basis is hetzelfde met een zachte peer en rijke amandelcrème. Maar in plaats van deze als taart te bakken heb ik nu gekozen voor een simpele bodem van huisgemaakt bladerdeeg. Op deze manier krijg je een leuke kleine tarte fine die snel te maken is en er ook mooi uitziet! Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een grote variant te maken of zelf met appels. Je kunt zelf mooi vers bladerdeeg maken, maar een pak kant en klaar bladerdeeg uit de supermarkt (koelvers of diepvries) is natuurlijk ook prima en zal nog steeds ontzettend lekker zijn!
Recept: Tarte fine met peer
Voor 6 stuks
1/2 recept voor bladerdeeg (of een pak kant en klaar)
50 gr roomboter
50 gr kristalsuiker
1 ei
50 gr amandelmeel
10 gr patentbloem
3 kleine peren (of een blik peren op siroop)
50 gr abrikozenjam of afdekgelei
Bereiding:
- Maak het bladerdeeg volgens recept (zie hier stap voor stap uitleg) of ga direct verder met kant en klaar bladerdeeg. Rol het deeg uit tot 3-4 mm dikte en steek er 6 cirkels uit van 10-12 cm doorsnede. Bewaar afgedekt in de koeling tot gebruik.
- Meng de boter en suiker tot een zachte crème. Voeg het ei toe en tot slot ook de amandelen en bloem.
- Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes. Leg op elk deegrondje een lepel amandelcrème en hierop ook een halve peer.
- Bak de tarte fine met peer zo’n 30 minuten op 180 °C. Verwarm de abrikozenjam of afdekgelei kort en bestrijk de peren ermee.
Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl