Van de vegan bakker - review - Gwenn's Bakery
Reviews

Van de vegan bakker – Review

“Van de vegan bakker” is een boek van Rodolphe Landemaine. Deze Franse bakker is al jaren zeer succesvol in Parijs en heeft daar meerdere bakkerijen waaronder tegenwoordig de 100% vegan bakkerij Land&Monkeys. Toen ik nog in Parijs woonde had ik uiteraard meerdere goede bakkerijen in mijn wijkje, maar letterlijk om de hoek en één van mijn favoriete boulangeries was die van Rodolphe Landemaine. Ik ging dus zeer vaak bij zijn bakkerij langs om mijn zondagse croissantjes en baguette te kopen. Ik was toen al zeker van de kwaliteit van zijn werk en weet dus uit eigen ervaring dat zijn recepten echt lekker zijn en de moeite waard zijn om na te maken. Tegenwoordig zijn er al genoeg bakboeken over brood, maar heel fijn dat er nu ook een echt goed boek is met enkel vegan recepten!

Van de vegan bakker - review - Gwenn's Bakery Van de vegan bakker - review - Gwenn's Bakery

In dit boek komt veel aan bod en niet enkel brood. Broodrecepten zijn namelijk al vaak vegan en hoeven dus geen nieuw recept. Het is dus fijn dat er wel broodrecepten in zitten en deze zijn heel gevarieerd.
Het boek is heel duidelijk ingedeeld en zonder teveel poespas. Geen veel te lange verhalen, geschiedenis, etc. Landemaine gaat geeft uiteraard een korte uitleg over ingrediënten (bijv. vegan vetstoffen) waarbij je leert om zelf noten- of zadenmelk te maken of meringue van kikkererwtenwater. Vervolgens komen de technieken aan bod die je vaker in broodboeken ziet. Hier leer je tips over het kneden met de machine en met de hand. Maar ook het opbollen en vormen van het deeg tot echt brood. Vaak staan er extra tips en uitleg bij voor als je even vastloopt of om te checken wat er mis is gegaan.
In het volgende hoofdstuk staan allerlei basisrecepten: desemdeeg, bladerdeeg, briochedeeg, etc. Maar ook hoe je een vegan banketbakkersroom kunt maken, vooral deze laatste wil ik graag snel een keer proberen. Bij de broodrecepten kunnen natuurlijk de baguette, boule en pain de mie niet ontbreken. Maar ook hamburgerbroodjes, focaccia en diverse heerlijke varianten voor vegan ficelles komen hier voor.

Hamburgerbroodjes Van de vegan bakker - review - Gwenn's Bakery

Mijn voorkeur gaat echter uit naar de latere hoofdstukken: ‘Zoete, luxe broodjes’, ‘Lekkers om mee te nemen’ en ‘Taart en gebak’. In deze delen ontbreken croissants, brioches en pains au chocolat natuurlijk niet. Maar denk ook aan madeleines, financiers, aardbeientaart en een vegan pavlova met aardbeien en frambozen. Ik kan uren naar de foto’s kijken, want deze zien er top uit! Maar dit ben ik wel gewend van de oorspronkelijke uitgever Marabout in Frankrijk waar ik zoveel boeken al van heb of heb gezien. Bij meer technische recepten staan er foto’s bij van de tussenstappen om je te helpen het te visualiseren.

millefeuille chocolade financiers

Het fijne aan ‘Van de vegan bakker’ van Rodolphe Landemaine vind ik de grote diversiteit aan recepten. Er staat weinig in wat teveel lijkt op het vorige recept en dit zorgt voor een mooi assortiment aan recepten. Nog fijner is hoe beknopt maar ook duidelijk alles is. De tijden (kneden, rijzen, bakken, etc) staan overal netjes vermeld en alle recepten passen op eenzelfde pagina met een mooi foto op de pagina ernaast. Ook de bereiding is duidelijk en niet te omslachtig. Uiteraard moet je soms even terugbladeren naar de uitleg over de techniek of een tussenstap, maar dit stoort niet teveel. Het is wel aan te raden om al wat ervaring te hebben met brood zodat je niet vanaf nul begint. Er is te weinig uitleg voor de absolute beginners, maar iets meer ervaren bakkers kunnen heel veel plezier beleven aan dit boek. Echt een mooi boek van mijn vroegere buurtbakker uit Parijs!

 

Wil je dit boek kopen? Als je “Van de Vegan Bakker” van Uitgeverij Good Cook via deze link bij Bol.com koopt heb je hem morgen in huis en help je Gwenn’s Bakery ook een weer een beetje. Dit boek telt 176 pagina’s en is verkrijgbaar voor slechts €20,95.

Laat een reactie achter