Abrikozenkoekjes - Gwenn's Bakery
Friandises Koekjes

Abrikozenkoekjes

Deze abrikozenkoekjes zien er leuk uit, maar zijn ook heel makkelijk te maken. Je maakt ze gewoon van wat zanddeeg en een paar lepels jam. Dit recept is daarom ook zeer geschikt om met en/of voor kinderen te maken. In Frankrijk worden dit soort koekjes vaak “cyclopes” of “lunettes” genoemd. De eerste verwijst natuurlijk naar de vorm die op een oog lijkt en de tweede naar een bril (als je er twee naast elkaar legt). En naast abrikozenjam kun je natuurlijk elke jam gebruiken die je lekker vindt!

Je kunt het deeg overigens al prima een dag van tevoren maken zodat het goed op kan stijven in de koelkast. De dag zelf hoef je het dan alleen nog maar kort uit te rollen, in rondjes uit te steken en te bakken. Maar als de abrikozenkoekjes eenmaal klaar zijn, kun je ze niet heel lang bewaren. Dit komt omdat het vocht van de jam het krokante van het deeg snel vermindert. Naast abrikozenkoekjes kun je met hetzelfde deeg ook chocolade zanddeeg koekjes maken met een heerlijke chocolade ganache!

Abrikozenkoekjes - Gwenn's Bakery

Recept: Abrikozenkoekjes

Zanddeeg
225 gr patentbloem
125 gr roomboter
90 gr poedersuiker
2 gr zout
30 gr. amandelpoeder/meel
1 heel ei

Extra
150 gr abrikozenjam
Poedersuiker

Bereiding:

  • Doe de bloem, boter, poedersuiker, zout en amandelpoeder in een grote kom en meng eerst met de vingertoppen de boter door de droge ingrediënten. Wrijf vervolgens alles door met de handen tot een zanderig geheel. Voeg tot slot het ei toe en meng tot een homogeen deeg. (al deze stappen kunnen ook gedaan worden in een staande mixer met een menghaak).
  • Tot slot moet je het deeg kort “fraiseren” op het aanrecht. Dit betekent dat je met je handpalm het deeg in 3 tot 4 keer voor je uit strijkt en hiermee het zanddeeg goed homogeen maakt. Pak het nu goed in met plastic folie en laat het tenminste 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven vast voor op 170°C en leg een vel bakpapier op de bakplaat. Rol het deeg nu snel uit tot 3-4 mm dikte en steek rondjes uit van 6-7cm doorsnee. Steek bij de helft van de koekjes in het midden ook een kleiner rondje uit van zo’n 2-3cm. Bak de rondjes in 15 tot 20 minuten gaar en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.
  • Smeer op de koekjes (zonder gat in het midden) steeds een lepeltje abrikozenjam. Bestrooi alle koekjes met gat weer met een goede laag poedersuiker. Druk de koekjes met poedersuiker op de koekjes met jam om ze aan elkaar te plakken. Schep tot slot nog een klein beetje extra jam in het midden van de abrikozenkoekjes en de poedersuiker.

Laat een reactie achter