Karameltaart met appel en walnoten - Gwenn's Bakery
Taart

Karameltaart met appel en walnoten

OMG! Deze karameltaart met appel en walnoten is echt veel te lekker! Het recept heb ik eigenlijk uit mijn Carrot cakerecept gehaald. De cake die hierin gebruikt wordt is echt heel lekker en vol met smaak en karakter. De wortel heb ik vervangen door appel en de kruidige kaneel en crunchy walnoten uiteraard laten zitten. Vul deze zoals hieronder in het recept met een zijdezachte Italiaanse meringue botercrème met kaneel, wat extra karamel en lekkere appeltjes en er staat een winnend recept! De appels zijn echt top omdat ik ze bak zoals je een Tarte Tatin zou maken (maar dan zonder deeg). Zo garen ze dus in de oven in de karamel en hun eigen sap tot zoete, zachte appeltjes doordrongen met karamel.

Karameltaart met appel en walnoten - Gwenn's Bakery

Recept: Karameltaart met appel en walnoten

Voor 12-15 personen

Appelcake
300 gr lichte basterdsuiker
2 eieren
1 eidooier
200 ml zonnebloemolie
1 tl vanille-extract
275 gr bloem
1/2 el. bakpoeder
1 tl. kaneel
1/2 tl. zout
2 appels (Granny Smith
), geraspt
75 gr walnoten, fijngehakt

Tatin appels
100 gr kristalsuiker
75 gr roomboter
4 Royal Gala appels

Salted Caramel
300 gr kristalsuiker
90 ml water
50 gr glucosestroop
100 gr roomboter
200 ml slagroom
1 vanillestok
10 gr fleur de sel

1 recept Italiaanse Meringue Botercrème (op smaak met kaneel)

Bereiding:

Appelcake

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet 2 bakvormen van 15cm in en bekleed met bakpapier.
  • Doe de suiker, eieren, olie en vanille-extract in de kom van een standmixer en klop tot het mengsel goed gemengd en luchtig is.
  • Zeef de bloem, bakpoeder, kaneel en zout. Voeg dit stapsgewijs toe aan het beslag en klop rustig verder tot alles homogeen is.
  • Schep tot slot de geraspte appel en fijngehakte walnoten erdoor tot alles goed gemengd is.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvormen en bak in zo’n 30 minuten gaar of tot een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat de cakes goed afkoelen en stort dan uit op een taartrooster.
  • Snijd de afgekoelde cakes beiden eenmaal horizontaal door. Je hebt nu 4 cakelagen (2 uit elke cake).

Tatin appels

  • Verhit de suiker in een pan tot een mooie karamel (niet te licht!). Voeg de boter toe en roer goed om klonten te voorkomen en het geheel goed te mengen. Giet het in een bakvorm of braadslee.
  • Schil de appels en snijd in kwarten. Leg op de karamel en dek losjes af met aluminiumfolie.
  • Bak de tatin appels circa 30mins in de oven op 180°C. Controleer halverwege of de appels goed garen. Keer ze indien nodig om zodat ze goed bedekt blijven in de karamel.
  • Laat volledig afkoelen en haal de appels uit het karamelvocht.

Salted Caramel

  • Verhit de suiker, water en glucose in een pan met dikke bodem tot een mooie karamel (niet te licht!). Verhit de slagroom met de vanille tot net voor het kookpunt en bewaar.
  • Blus de karamel af met de boter. Als deze volledig is opgenomen giet je er de hete slagroom in stappen op. Let op want het gaat spetteren en is zeer heet.
  • Breng op smaak met fleur de sel. Laat volledig afkoelen.

Botercrème

  • Maak de Italiaanse meringue botercrème volgens dit recept. Breng de helft op smaak met kaneel, de rest blijft wit voor de buitenkant.

Afwerking

  • Leg een eerste plak cake met de gesneden kant naar boven. Smeer een deel van de kaneelbotercrème met kaneel hierop en strijk dit glad met een paletmes. Leg er hier en daar een tatin appelstukje op en wat salted caramel. Dek af met een tweede plak cake.
  • De middelste laag vulling maak je met een zeer dun laagje kaneelbotercrème en verder bijna alle tatin appels met een lekkere laag salted caramel.
  • De derde vulling maak je zoals de eerste: kaneelbotercrème en enkele stukjes tatin appel en salted caramel.
  • Dek af met de vierde en laatste cake en smeer rondom strak af met de botercrème. Laat goed opstijven in de koelkast.
  • Maak een drip van de salted caramel. Spuit de rest van de witte botercrème in mooie toefjes op de taart.

 

Karameltaart met appel en walnoten - Gwenn's Bakery

Karameltaart met appel en walnoten - Gwenn's Bakery

6 Comment

  1. Vervangen door honing of gewoon dat deel aan de kristalsuiker toevoegen. In dit geval makkelijk vervangbaar, maar glucosestroop/blanke stroop is soms wel echt nodig in goede patisserie recepten.

  2. Het recept zocht ik tevergeefs op de HHB site, heel fijn dat je het deelt! Ik heb wel eens een karamel-appel laagjestaart gemaakt maar die was helaas niet echt voor herhaling vatbaar. Deze ziet veel beter uit, dus ik ga nu jouw recept proberen 🙂 Dankjewel!

Laat een reactie achter