Kerststol - Gwenn's Bakery
Brood

Kerststol (of Paasstol)

Mijn vrouw is helemaal gek op kerststol! Dus zodra ze te koop zijn moet zij er altijd een in huis hebben. In Frankrijk is de kerststol natuurlijk ook een traditioneel onderdeel van een geslaagd kerstfeest (of pasen natuurlijk!). Echter heet het in het Frans gewoon een “Stollen” en komt het meest voor in de Alsace en Lorraine door de Duitse geschiedenis in deze streek. Nou komt mijn familie ook uit deze streek dus ben ik blij om mijn versie van deze Franse kerststol te delen met jullie.

Deze versie is lekker traditioneel en zoals het hoort volgens mij. Met een vleugje rum in de vulling en lekker veel spijs! Want laten we ons niet voor de gek houden… dat ronde stukje spijs middenin de plak is toch wel het allerlekkerst! En ook een uitdaging om een plakje kerststol zó op te eten dat er altijd een stukje spijs en brood in je mond zit! hihi

Voor meer inspiratie voor deze kerst: Kerstrecepten

Kerststol - Gwenn's Bakery

Recept: Kerststol

Voor 1 grote of 2 kleinere stollen.

Voordeeg
50 ml volle melk
60 gr patentbloem
10 gr verse gist

Deeg
400 gr patentbloem
1 ei
100 gr suiker
125 ml volle melk
100 gr roomboter, kamertemperatuur
10 gr verse gist (of 3 gr instantgist)
rasp van 1/2 citroen en 1/2 sinaasappel
2 gr kaneel
5 gr zout


Vulling
100 gr gehakte noten (bijv. amandelen en hazelnoten)
100 gr rozijnen
75 gr sinaasappelsnippers of sukade
30 ml rum
250 gr amandelspijs (zie mijn supersimpele recept!)


Afwerking
30 gr roomboter, geklaard
50 gr poedersuiker

Bereiding:

  • Meng de noten, rozijn en sinaasappelsnippers door elkaar en laat wellen in de rum (bewaar afgedekt tot gebruik.
  • Kneed de ingrediënten van het voordeeg in de mengkom van de staande mixer tot een papje. Bedek met de 400 gr bloem (van het deeg) zodat het niet uitdroogt en laat 45 minuten rijzen op een warme plek.
  • Voeg de overige ingrediënten voor het deeg toe en kneed enkele minuten tot een stevig maar iets elastisch deeg. Laat het nu 1 uur rijzen onder een vochtige theedoek (en op een warme plek).
  • Giet de in rum gewelde vulling goed af en kneed dit door het deeg heen. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een vierkant van zo’n 25×25 cm. Rol de amandelspijs tot een staaf en leg deze net links van het midden op het deeg. Vouw de (rechter)helft van het deeg over de rol amandelspijs heen. Vouw tot slot de rand van de bovenste lap deeg een paar cm terug op zichzelf. Dit geeft de typische vorm van de kerststol.
  • Leg de kerststol op een met bakpapier beklede bakplaat en laat weer 1 uur rijzen onder een vochtige theedoek.
  • Bak in 45 minuten gaar in de oven op 170 ℃. Bestrijk de kerststol direct na het bakken met de boter en zet 2 minuten terug in de oven. Herhaal dit nog drie keer en laat afkoelen. Bestrooi rijkelijk met poedersuiker over de hele stol.

Kerststol - Gwenn's Bakery

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

5 Reactie

  1. Hoi, Ik wil me nu eindelijk ook eens wagen aan zo’n heerlijke stol, dank voor je recept!
    Hoe maak je je amandelspijs? Ik heb gezocht, maar kon het niet vinden via een zoekopdracht 😉

Laat een reactie achter