Kruidkoek - Gwenn's Bakery
Cakes

Kruidkoek

Vooral in de winter is het erg lekker om met verschillende smaakvolle specerijen te bakken (bijv. gevulde speculaas en banana bread). Een van de lekkerste recepten die ik hier graag mee maak is de kruidkoek of “pain d’épices” in het Frans. De smaak komt sterk overeen met ontbijtkoek maar is veel luchtiger en meer als een cake. Zelfs als je een pas beginnende thuisbakker bent kun je met dit recept makkelijk overweg. Daarnaast is het ook fijn dat er bijv. geen kristal- of basterdsuiker in voorkomt, maar deze vervangen is door honing. Neem dus een honing van goede kwaliteit want dit is erg bepalend voor de uiteindelijke smaak van de kruidkoek. Geniet van dit recept en vul jouw keuken met de heerlijke geur van versgebakken kruidkoek!

 

Recept: Kruidkoek

Voor 1 standaard cakevorm van 25 cm

300 gr honing
100 gr roomboter
250 gr patentbloem
10 gr bakpoeder
50 gr amandelmeel
10 gr baking soda
2 tl. specerijenmengsel (bijv. kaneel, gemberpoeder, peper, nootmuskaat en gemalen anijszaad)
snuf zout
2 eieren

Bereiding:

  • Vet een cakevorm (25cm) in met zachte boter en bestrooi eventueel licht met wat suiker. Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Laat de boter en honing rustig smelten in een pannetje. Zodra het begint te pruttelen haal je de pan van het vuur.
  • Zeef de bloem en bakpoeder in een grote mengkom. Voeg hier de amandelmeel, baking soda, specerijen en zout aan toe. Giet de warme boter met honing op de droge ingrediënten en meng goed tot er geen klontjes meer zijn. Voeg tot slot de eieren één voor één toe en meng verder tot een mooi glad beslag.
  • Doe het beslag in de cakevorm en bak in zo’n 45 minuten gaar of tot een satéprikker er schoon uitkomt. Let op want deze kruidkoek kan heel snel te gaar bakken als je een paar minuten te lang doet. Let dus al goed op de garing voordat de tijd verstreken is, hij moet nog een heel klein beetje vochtig zijn en net aan gaar.
  • Laat de kruidkoek volledig afkoelen in de vorm en laat dan rusten op een rooster.

Laat een reactie achter