Nutella cheesecake - Gwenn's Bakery
Cakes Desserts Taart

Nutella cheesecake

Deze Nutella cheesecake is echt één van de recepten waar ik laatst het meest door verrast ben. Ik ben altijd al dol geweest op Nutella en wilde er nu wel eens meer mee gaan bakken, dit heb ik voorheen eigenlijk nooit gedaan. Tot ik op het idee kwam dit in een cheesecake te verwerken door een deel van de crème fraîche te vervangen hiermee.

De sterke smaak van Nutella kan soms erg dominant zijn in een taart waarbij je het evenwicht van het recept verliest. Maar ik moet zeggen dat juist de combinatie van de frisse roomkaas met de Nutella een bijzondere combinatie maakt. Hierdoor blijft deze Nutella cheesecake toch nog fris en romig. De bekende smaak van de hazelnootpasta blijft natuurlijk goed aanwezig, maar juist dankzij de roomkaas krijgt deze meer balans en is hij niet zo heftig. Tevens is de Nutella cheesecake ook niet te zoet, waar ik juist bang voor was. Echt een aanrader dus en ik was erg verrast door de subtielere en heerlijke smaak.

Mocht je dit recept met een meer natuurlijk ingrediënt willen maken? Kijk dan eens mijn eigen recept voor een 100% huisgemaakte hazelnootpasta.

En ook erg lekker met Nutella zijn deze Nutella koekjes !

Nutella cheesecake - Gwenn's Bakery

Recept: Nutella cheesecake

Bodem
200 gr koekjes (type Digestive)
50 gr blanke hazelnoten
1 el. cacaopoeder
50 gr roomboter, gesmolten

Cheesecake vulling
600 gr roomkaas (bijv. Philadelphia)
200 gr kristalsuiker
snuf zout
25 gr patentbloem
200 gr crème fraîche
4 eieren
200 gr Nutella
1 tl. vanille extract

Glazuur
150 ml slagroom
250 gr Nutella

Bereiding:

Bodem

  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een ingevette springvorm van 24cm met bakpapier.
  • Rooster de hazelnoten 10 minuten en laat even afkoelen.
  • Maal koekjes fijn in de food processor samen met de hazelnoten en cacaopoeder. Meng er nu ook de gesmolten boter door.
  • Doe het mengsel op de bodem van de springvorm en verdeel het gelijkmatig. Druk het een beetje aan met een lepel of onderkant van een glas en bak het 15 minuten in de hete oven.
  • Haal de koekjesbodem uit de oven en verlaag de temperatuur naar 150 °C.

Cheesecakevulling

  • Klop de roomkaas tot een gladde massa en voeg vervolgens één voor één (ook in deze volgorde) de suiker, bloem samen met het zout, de crème fraîche, eieren, Nutella en vanille toe. Belangrijk is dat het beslag mooi glad is voordat je het volgende ingrediënt toevoegt, maar ook dat je de vulling zo gedurende het recept min mogelijk klopt.
  • Giet de vulling nu op de bodem en strijk indien nodig glad met een paletmes.
  • Bak de nutella cheesecake in ongeveer 1,5 uur gaar (de cheesecake moet nog licht wiebelen in het midden). Laat nu nog 2 uur afkoelen in de oven (met de deur dicht) en zet tot slot een nacht in de koelkast om goed op te stijven. Deze rusttijden zijn cruciaal voor het perfecte resultaat zonder barsten en met de lekkerste textuur.

Glazuur

  • Verwarm de slagroom tot net voor het kookpunt en giet in een kom bovenop de Nutella. Laat even staan (de Nutella gaat smelten) en roer goed tot een glad en glanzend glazuur.
  • Leg de cheesecake op een rooster en giet het glazuur erover. Strijk eventueel met een groot paletmes 1-2 keer over de oppervlakte om het glazuur mooi te verdelen.
  • Laat enkele minuten opstijven en leg de nutella cheesecake vervolgens op een bord of serveerschaal. Serveer hem nog iets fris en geniet van jouw heerlijke baksel!

Nutella cheesecake - Gwenn's Bakery

2 Reactie

  1. Hoi Gwenn,
    1,5 uur op 180 graden? Ik vrees dat dit in mijn oven te lang is (ik gebruik een oventhermometer).
    Verder heb ik me al een paar keer aangemeld voor je nieuwsbrief, maar nog nooit iets ontvangen….

    1. Hi! Nee hij moet op 150°C hoor zoals in het recept beschreven. Na het bakken van de bodem staat er dat je de oven-temp moet verlagen. 180°C zou te heet zijn inderdaad.

Laat een reactie achter