Pomme d'amour - Gwenn's Bakery
Friandises

Pomme d’amour

Pomme d’amour betekent letterlijk “liefdesappeltje”. Maar het zijn gewoon normale appels die bedekt zijn in een krokant laagje felrode karamel. Deze glimmende appels worden in Frankrijk op zowat elke kermis verkocht bij de snoepkramen. Vaak kun je ook appels krijgen in chocolade gedoopt of met nootjes erop, maar de echte pomme d’amour is deze rode variant. En appels en karamel gaan sowieso erg goed samen zoals ook in de klassieke tarte tatin.

En een beetje nostalgisch is het toch ook wel. Als we met onze vader op vakantie waren in de buurt van Parijs gingen we wel eens naar de kermis. En tussen de attracties door was er altijd een moment dat we langs de snoepkraam gingen. Ik was toen uiteraard al een kleine chocaholic en ging altijd voor de “crêpe au chocolat”, maar mijn zus koos zonder twijfel de pomme d’amour. Ik vond het toen heel vreemd om een appel te kiezen tussen al dat snoep! Maar heb sindsdien ontdekt dat dit een erg leuke zoete snack is en vooral voor kinderen natuurlijk.

Pomme d'amour - Gwenn's Bakery

In dit recept gebruik ik glucose in de karamel. Dit is een ingrediënt die tegenwoordig in veel speciaalzaken te vinden is en anders wel online. Glucose helpt o.a. tegen de kristallisatie van de suiker en waardoor de karamel zonder moeite te maken is. Je kunt het uiteraard weglaten, maar dan is niet te garanderen dat het recept goed resultaat zal leveren.

Recept: Pomme d’amour

5 kleine appels
250 gr kristalsuiker
75 ml water
50 gr glucose
rode kleurstof

Bereiding:

 • Was de appels en droog ze goed af. Neem 5 stokjes (bijv. dikke satèprikkers) en prik de appeltjes erop.
 • Breng in een pan de suiker, water en glucose aan de kook. Meng ook alvast de kleurstof erdoor tot je een mooie rode kleur hebt.
 • Houd de pan goed in de gaten (m.b.v. een keukenthermometer) en als de hete karamel zo’n 160°C heeft bereikt zet je het vuur uit. Laat een minuutje staan tot het niet meer borrelt.
 • Doop nu de appels in de pan tot ze helemaal bedekt zijn met de hete rode karamel. Laat ze kort afdruipen boven de pan en zet daarna op een vel bakpapier weg tot ze hard zijn. Doe dit wel snel want de karamel is snel afgekoeld en te dik om mee te werken.
 • Als de appels allemaal rood zijn en afgekoeld kun je ze direct eten. Vanwege de karamel zijn ze helaas niet lang houdbaar.

Pomme d'amour - Gwenn's Bakery

4 Reactie

 1. Beste Gwenn,

  Heb ze gemaakt en waren erg lekker, maar ik krijg geen mooie rode kleur zoals op de kermis.. Het blijft doorzichtig ipv felrood. Kan ik daar wat aan doen? Ik heb de kleurtubetjes van dr Oetker gebruikt.

  1. Hi Ilse! Dat is omdat je niet genoeg kleurstof hebt toegevoegd. Vooral als je een kleurstof gebruikt zoals die van Dr Oetker mag je behoorlijk wat toevoegen voordat het werkt. Ik raad altijd aan een kleurstof te nemen van betere kwaliteit (poeder of gel) die (voor dit recept) in water oplosbaar is. En genoeg toevoegen tot hij mooi rood is 🍎💪
   Succes!

  1. Ja juist 2-3 dagen mogelijk altijd. Op kamertemperatuur en in zo droog mogelijke omgeving. Vocht werkt op de karamel en maakt hem slap, daarom nooit in de koelkast doen. Je kunt in de karamel het water weglaten voor een drogere karamel die beter houdbaar is ivm vocht

Laat een reactie achter