Profiteroles met ijs en chocoladesaus - Gwenn's Bakery
Chocolade Desserts Soezen & éclairs

Profiteroles met ijs en chocoladesaus

Profiteroles zijn tegenwoordig helaas een beetje vergeten geraakt. Zonde, want het is echt een heerlijk dessert. In Parijs ken ik een goed restaurantje waar deze gelukkig nog met trots op de kaart staat. Al maken zij hun profiteroles wel erg groot (!) en met zoveel chocoladesaus als je wilt. Bij het gieten van de chocoladesaus komt het woord “stop” dan ook met veel moeite uit mijn mond!

Maar zelf maken is natuurlijk het beste. En het recept voor klassieke profiteroles is helemaal zo moeilijk niet. Neem een bak goede kwaliteit roomijs naar smaak, grote versgebakken soezen en wat verse chocoladesaus. Het enige technische onderdeel is dan het soezendeeg. Heb je hier moeite mee? Kijk dan hier voor al mijn tips en tricks om altijd perfecte soesjes en éclairs te maken.

Profiteroles met ijs en chocoladesaus - Gwenn's Bakery

Recept: Profiteroles met ijs en chocoladesaus

Voor zo’n 15 grote profiteroles

Soezendeeg
80 gr water
80 gr volle melk
65 gr roomboter (in blokjes)
3 gr zout
4 gr kristalsuiker
100 gr patentbloem
3 à 4 eieren
2 el. poedersuiker

Extra
roomijs naar keuze
200 gr pure chocola (goede kwaliteit!)
200 ml slagroom

Bereiding:

Soezendeeg

  • Doe in een steelpan de melk, water, boter, zout en suiker en verhit tot de boter gesmolten is. Voeg van het vuur af in één keer de bloem toe en roer het deeg gelijk met een houten spatel tot het een bal vormt. Zet vervolgens terug op het vuur en laat het deeg nog 1-2 minuten garen tot het iets aan de bodem blijft plakken (je ziet dan een soort filmlaagje deeg).
  • Stort het soezendeeg in de kom van de staande mixer en klop met de menghaak een paar minuten om het deeg af te koelen. Klop intussen de eieren los en voeg deze in kleine hoeveelheden aan het deeg toe tot de juiste consistentie is bereikt. (zie mijn tips voor perfect soezendeeg om te weten wanneer het deeg goed is).
  • Verwarm de oven alvast voor op 240°C. Doe het soezendeeg nu in een spuitzak met een “PF-16” of “2ES” spuitmond (met fijne karteltjes) en spuit soezen van zo’n 5cm doorsnee op de bakplaat. Maak ze zo strak en rond mogelijk en allemaal dezelfde maat en bestrooi tot slot licht met wat poedersuiker.
  • Doe de bakplaat in de oven, zet gelijk de oven uit en laat 10 tot 15 minuten rijzen. Als ze eenmaal in volume verdubbeld zijn mag je de oven aanzetten op 160°C en nog 20 tot 30 minuten verder bakken tot de soezen mooi bruin en krokant zijn.
  • Na volledig afkoelen kun je soezen horizontaal doormidden snijden.

Chocoladesaus

  • Hak of breek de chocola in stukjes en smelt deze au bain-marie.
  • Breng nu in een pannetje de slagroom aan de kook. Wanneer de room heet is giet je deze in drie stappen op de gesmolten chocolade. Roer intussen steeds goed door met een garde om de room en chocolade goed samen te brengen en de saus goed homogeen en glad te maken.

Afwerking

  • Laat het roomijs een paar minuten buiten de vriezer zachter worden en schep vervolgens een mooie bol ijs voor elke soes. Leg deze op de onderkant van de soezen en dek af met de bovenhelft van de soes.
  • Zorg dat de saus warm en mooi vloeibaar is en giet deze over de soezen. Serveer de profiteroles direct als heerlijk dessert.

Profiteroles met ijs en chocoladesaus - Gwenn's Bakery

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

Laat een reactie achter