Tapenade koekjes - Gwenn's Bakery
Hartig Koekjes

Tapenade koekjes

Naast zoete, ben ik ook dol op hartige koekjes! En deze tapenade koekjes met zwarte olijven zijn daar een perfect voorbeeld van! Neem een stuk bladerdeeg (liefst zelfgemaakt) en wat tapenade en klaar is Kees! Hiermee heb je gelijk een lekker hapje voor bij de borrel en ze staan in een mum van tijd op tafel! Mocht je nou wat bladerdeeg over hebben (of gewoon zelf wat meer maken) dan kun je zelfs nog aan de slag met mijn recept voor Kaasstrikken.

Ik heb in dit recept zelf een verse tapenade gemaakt. Op deze manier weet ik zeker dat het lekker vers is en zonder gekke ingrediënten. Varieer dus lekker zelf hiermee en voeg ook als je wilt ansjovis toe. Dit hoort eigenlijk wel in tapenade, maar ik vind dit zelf minder lekker. Maar ook een kant en klare variant kan prima zijn hoor.

Tapenade koekjes - Gwenn's Bakery

Recept: Tapenade koekjes

Voor 30 koekjes

300 gr bladerdeeg
50 gr geraspte kaas

Tapenade
200 gr zwarte olijven (bijv. Kalamata)
1 el. kappertjes
1 teentje knoflook
1 a 2 el. olijfolie
zout/peper naar smaak
1/2 citroen (sap)

Bereiding:

  • Maak eerst de tapenade door alle ingrediënten hiervoor in een foodprocessor tot een nog iets grove pasta te mixen. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
  • Bestuif het werkblad met bloem en rol het bladerdeeg hierop uit tot een plak van 20 x 30 cm en zo’n 2 mm dikte.
  • Smeer een laag tapenade uit over het deeg zodat dit overal net bedekt is maar niet te dik en bestrooi met de kaas. Rol het deeg vanaf de lange kant op tot een strakke rol. Pak het strak in met plastic folie en laat het 30 minuten rusten in de vriezer.
  • Haal de rol deeg uit de vriezer en snijd in plakjes van 6-8 mm. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak op 175 °C in 25 minuten goudbruin. Laat de tapenade koekjes afkoelen op een rooster en eet ze vers.

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

Laat een reactie achter