Gingerbread koekjes - Gwenn's Bakery
Koekjes

Gingerbread koekjes

Gingerbread koekjes komen oorspronkelijk uit Engeland en staan voor mij echt symbool voor kerst! Het zijn echt koekjes voor de feestdagen en zijn superleuk om te maken. Het deeg is vrij makkelijk, maar zit vol met heerlijke specerijen voor die typische kruidige smaak. Maar na het uitrollen mag je lekker aan de slag met het uitsteken, erg leuk om met kinderen te doen. Nu is het allerleukste onderdeel voor velen natuurlijk het versieren! Dit doe je met royal icing, een glazuur op basis van eiwit. Door het eiwit droogt het mooi op en het is minder vochtig dan andere glazuren die hun vocht afgeven aan het koekje.

Gebruik voor het decoreren van de gingerbread koekjes een cornetje. In mijn how-to cornetje vouwen kun je in de video precies zien hoe je een cornetje maakt en ermee kunt garneren (garneren is de vakterm voor het opspuiten met een cornetje). Maak er zelf leuke poppetjes van met gekke, boze of gewoon leuke gezichtjes. Je kunt alle kanten op. Tevens kun je de royal icing kleuren met kleurstof om zo nog creatiever te worden met de gingerbread koekjes!

Meer Kerstrecepten vind je hier

Gingerbread koekjes - Gwenn's Bakery

Recept: Gingerbread koekjes

150 gr roomboter, ongezouten (kamertemperatuur)
150 gr lichtbruine basterdsuiker
160 gr corn syrup of ‘molasses’ (kun je evt. vervangen door golden syrup of honing)
1/2 tl zout
1 ei
450 gr patentbloem
1 tl baking soda
1 el gemberpoeder
1 el kaneelpoeder
1 tl nootmuskaat
1 tl kardemom

Royal icing
200 gr poedersuiker
30 gr eiwit (ongeveer 1 eiwit)
1/2 citroen

Bereiding:

  • Doe de boter, suiker, siroop/molasses en zout in een kom en meng of klop glad en romig. Voeg het ei toe en klop verder tot alles gemengd is.
  • Voeg alle droge ingrediënten toe aan het botermengsel en roer goed door tot een plakkerig maar mooi deeg. Verpak het goed in plasticfolie en bewaar enkele uren of een nacht in de koelkast om op te stijven. Ook zullen de smaken nu goed op elkaar inwerken en het deeg nog lekkerder maken.
  • Verwarm de oven voor tot 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het koude deeg uit tot 5-6 mm dikte. Bestuif het werkblad steeds licht met bloem zodat het deeg niet plakt tijden het uitrollen.
  • Steek nu de gingerbread koekjes uit met een uitsteekvormpje en leg op de bakplaat.
  • Bak de gingerbread koekjes in circa 9-10 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster voordat je verder gaat met de icing.

Royal icing

  • Zeef de poedersuiker boven de mengkom en voeg het eiwit toe. Klop de icing tot een mooi glad glazuur welke niet inzakt. Als het nog te stevig is kun je verdunnen met wat druppels citroensap.
  • Doe een lepel royal icing in een cornetje (zie mijn how-to cornetje vouwen) en knip een puntje af. Spuit nu de icing mooi op de koekjes om er echte klassieke gingerbread koekjes van te maken.

Gingerbread koekjes - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter