Grapefruit Taart - Gwenn's Bakery
Taart

Grapefruit Taart

Deze grapefruit taart is één van de lekkerste dingen die ik in een lange tijd heb gegeten! Ik ben zelf eigenlijk helemaal geen fan van grapefruit, maar juist in combinatie met het zanddeeg en de crémeux wordt die grapefruit naar een ander niveau getild. Deze taart heeft dus iets heel fris door de grote dosis verse grapefruit en de rasp. De crémeux met het sap van de grapefruit blijft fris, maar brengt de nodige zoete toon voor de balans. Met een krokant en boterig zanddeeg met amandelcrème is de taart helemaal compleet. Dus een heerlijke taart voor in de zomer en hij is nog supermooi ook!

Grapefruit Taart - Gwenn's Bakery

 

Recept: Grapefruit taart

6 personen

1 recept voor zanddeeg

Amandelcrème
50 gr roomboter (kamertemperatuur)
30 gr kristalsuiker
1 ei
50 gr amandelpoeder/meel
rasp van 1 grapefruit

Grapefruit crémeux
2 blaadjes gelatine
125 ml roze grapefruitsap
rasp van 1 grapefruit
100 gr kristalsuiker
2 hele eieren
175 gr roomboter in blokjes

Extra
3-4 roze of rode grapefruits
3 el. geleisuiker

Bereiding:

 • Maak het deeg volgens recept en fonceer vervolgens een taartring van 20cm hiermee. Laat 30 minuten afkoelen in de koelkast en bak vervolgens 20 minuten blind op 150°C.

Amandelcrème

 • Klop de boter tot romig, voeg de suiker toe en meng verder. Voeg al kloppend het ei toe en als laatste ook de rasp en amandelpoeder.
 • Smeer een laagje amandelcrème uit over de bodem van de voorgebakken taartbodem. Strijk dit glad af en zorg ervoor dat je niet hoger dan voor de helft vult.
 • Verhoog de oventemperatuur naar 180°C en bak nog zo’n 10 minuten totdat de amandelcrème licht begint te kleuren en laat vervolgens volledig afkoelen.

Grapefruit crémeux

 • Week de gelatine in ruim koud water en zet alvast de grapefruitsap en rasp met de suiker in een pan op het vuur.
 • Klop de eieren los in een mengkom en giet hier de helft van de hete grapefruitsap op (al roerend). Giet alles terug in de pan en verhit het mengsel tot het in begint te dikken.
 • Doe de boter en de zachte gelatine in een mengkom en zeef hier de warme crémeux op. Meng goed met een garde tot alles helemaal glad is en laat vervolgens afkoelen op kamertemperatuur.

Afwerking

 • Segmenteer de grapefruits door ze te schillen zodat alleen het vruchtvlees overblijft. Snijd de partjes tussen de vliesjes uit en leg ze even apart.
 • Knijp de rest van de grapefruit (niet de partjes!) goed uit om zo’n 50ml sap te krijgen. Laat dit sap met de geleisuiker zo’n 4-5 minuten koken en laat de gelei dan afkoelen.
 • Giet vervolgens de afgekoelde crémeux op de bodem van de grapefruit taart en strijk glad met een paletmes. Zorg ervoor dat je net onder de rand van het zanddeeg blijft.
 • Leg nu de grapefruit segmenten vanaf de rand naar binnen toe als een roos op de taart. Als deze roos klaar is kun je de grapefruit licht bestrijken met de gelei zodat de taart mooi gaat glimmen.
 • Serveer de grapefruit taart koud uit de koelkast.

 

Grapefruit Taart - Gwenn's Bakery

Grapefruit Taart - Gwenn's Bakery

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

Laat een reactie achter