Chocolade bolletjes - Gwenn's Bakery
Brood Chocolade Ontbijt

Chocolade Bolletjes

Ik ben gek op brood en verslaafd aan chocolade! Dus toen ik dit recept voor chocolade bolletjes tegenkwam in de Broodbijbel van Hiljo Hillebrand, was ik verkocht! Dit boek staat natuurlijk vol met lekkere broodrecepten, maar deze is wel erg lekker. En volgens mij ook één van de makkelijkere recepten uit het boek.

Deze chocolade bolletjes doen me erg denken aan één van mijn favoriete broodjes uit Frankrijk, namelijk de viennoise au chocolat. Want net als deze chocolade bolletjes lijkt dat op een soort mix tussen een brioche en een wit bolletje (met chocolade!). Hierdoor heb je een lekker zacht broodje, maar minder vet en met iets meer beet. Kortom een heerlijk broodje voor op de ontbijttafel!

Chocolade bolletjes - Gwenn's Bakery

Chocolade bolletjes - Gwenn's Bakery

Recept: Chocolade bolletjes

Voor zo’n 15 stuks

Deeg
150 ml melk
38 gr verse gist (of 12 gr instant gist)
300 gr tarwebloem
30 gr basterdsuiker
6 gr zout
30 gr roomboter
1/2 ei, losgeklopt

Vulling
210 gr bakvaste chocoladedruppels

Extra
1 ei, losgeklopt
100 gr roomboter

Bereiding:

  • Los de gist op in de melk en giet in de mengkom van de staande mixer. Doe hierop de bloem, zout, suiker en ei en kneed met de menghaak een paar minuten op lage snelheid. De boter voeg je in etappes toe. Natuurlijk kun je het geheel ook met de hand kneden.
  • Zodra het een homogene massa is, laat je de machine op hogere snelheid kneden (zo’n 6-7 minuten). Wanneer je het deeg voorzichtig uit elkaar trekt moet je een mooi, dun vliesje kunnen trekken dat niet direct scheurt. Kneed nu voorzichtig de chocolade erdoor.
  • Als het deeg klaar is verdeel je het in 15 stukjes van zo’n 35-40 gram en bol je ze glad op. Dit doe je door een hand over een balletje deeg te leggen en kleine cirkels te draaien met de hand over het werkblad. Hierdoor duw je het deeg naar de onderkant toe en ontstaat er spanning op het deeg. Laat de bolletjes 20 minuten rijzen, afgedekt met plastic folie.
  • Sla de bolletjes plat zodat de lucht eruit gaat en bol opnieuw op. Leg de chocolade bolletjes nu op een bakplaat met bakpapier en bestrijk met het losgeklopte ei. Laat ze vervolgens nog 70 minuten rijzen op een warme en vochtige plek.
  • Smelt vervolgens de boter in een pannetje op laag vuur (zonder de pan te bewegen). Als het gesmolten is schenk je het doorzichtige vet (geklaarde boter) in een kommetje. Het witte troebele vocht gooi je weg.
  • Verwarm de oven voor op 250°C. Zet vervolgens de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur naar 240°C. Bak de chocolade bolletjes in zo’n 10 minuten gaar en bestrijk na het bakken met de geklaarde boter.

Wil je meer weten over de Broodbijbel? Lees dan mijn volledige review van dit boek!

Broodbijbel (review) - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter