Mendiants - Gwenn's Bakery
Chocolade Friandises

Mendiants

Mendiants zijn kleine chocolaatjes met verschillende noten en gedroogde vruchten erop. Traditioneel worden mendiants vooral rond kerst gemaakt. Ter decoratie gebruik je dan alleen amandel, gedroogde vijg, rozijnen en walnoten. Deze 4 elementen symboliseren de verschillende religieuze mendicanten van de Provençaalse kerst. Echter vind ik deze chocolaatjes te lekker om alleen met kerst te maken en gebruik ik vaak andere ingrediënten als topping.

Voor de mendiants op de foto heb ik zelf gekozen voor pistachenoten, cranberry’s, hazelnoten en cashewnoten. Maar je kunt allerlei noten gebruiken, geroosterd of niet en deze afwisselen met gekonfijte citrusschillen of gedroogd fruit. Verder is het ook leuk om in combinatie met deze toppings soms te kiezen voor witte of melkchocolade. Let alleen op bij het tempereren dat je de juiste temperaturen gebruikt.

Mendiants - Gwenn's Bakery

Recept: Mendiants

300 gr getempereerde chocolade
diverse noten en gedroogde vruchten naar wens

Bereiding:

  • Zet voordat je begint alvast een vel bakpapier klaar op een bakplaat of gewoon op het aanrecht. Tevens leg je alle noten en gedroogde vruchten klaar om straks gelijk op de chocolade te kunnen leggen.
  • Tempereer de chocola om deze op de juiste temperatuur te krijgen. Gebruik naar wens witte, pure of melkchocolade. Let echter wel op de verschillen in temperaturen bij het tempereren van de diverse soorten chocolade.
  • Als de chocolade correct is getempereerd giet je alles in een spuitzak. Knip een (heel) klein puntje van de spuitzak af en spuit op het bakpapier kleine hoopjes vloeibare chocolade. Let op want het gaat natuurlijk nog wat uitvloeien.
  • Leg nu snel (voordat de chocolade begint te kristalliseren) de diverse noten en gedroogde vruchten op de chocolade.
  • Laat de mendiants vervolgens volledig uitharden. Dit kan gewoon op kamertemperatuur, maar als het wat warmer is (of je hebt haast) mag het ook in de koelkast. Bewaar de mendiants tot slot altijd op een droge en koele plek.

2 Reactie

    1. Thanks! Ja ze zijn erg lekker en vooral omdat je ze helemaal naar jouw smaak kunt maken met diverse chocolades en toppings. Veel plezier ermee!

Laat een reactie achter