Panna Cotta Aardbei - Gwenn's Bakery
Basisrecepten Desserts

Panna Cotta (basisrecept)

Naast de meer ingewikkelde taarten die ik graag maak, is het soms heerlijk om een gewoon simpel dessert te maken waar je niet al te veel tijd mee kwijt bent. Panna Cotta is hier echt een perfect voorbeeld van. Slechts 4 ingrediënten in dit makkelijke basisrecept maken een heerlijke Panna Cotta welke net genoeg gezet is en maar zijdezacht blijft. Want als er iets niet lekker is, dan is het wel een panna cotta welke veel te stevig is.

Zelf serveer ik panna cotta altijd in mooie glaasjes omdat ik dit altijd mooier vind. Je kunt ze natuurlijk ook in kleine vormpjes maken en deze op een bordje uitstorten. Maar eerlijk gezegd is dit nogal oubollig en zorgt ook voor extra veel werk. En in een glaasje is het ook makkelijk en mooi om een lekkere topping op te gieten. Denk voor toppings bijvoorbeeld aan een frisse lemon curd of vruchtencoulis.

Panna Cotta Karamel - Gwenn's Bakery

Panna Cotta Aardbei - Gwenn's Bakery

Recept: Panna Cotta

500 ml slagroom
75 gr kristalsuiker
1 vanillestokje
2 blaadjes gelatine

Aardbeien topping
250 gr aardbeien
10 gr suiker

Karamel topping:
250 gr kristalsuiker
75 + 120 ml water

Bereiding:

 • Week de gelatine in ruim koud water.
 • Schraap het merg uit de vanille en breng samen met de room tegen het kookpunt aan. Voeg dan de suiker toe en breng nogmaals tegen de kook aan.
 • Haal van het vuur en laat zo’n 10 minuten intrekken. Laat vervolgens de gelatine hierin oplossen en schenk de panna cotta in leuke glaasjes.
 • De panna cotta moet enkele uren opstijven in de koeling. Het beste kun je ze de avond van tevoren maken zodat het een hele nacht kan opstijven en koelen.
 • Serveer ze vervolgens koud uit de koeling met (indien gewenst) een topping erop zoals onderstaande opties.

Aardbeien topping:

 • Doe de aardbeien en suiker in een mengkom en dek goed af met plastic folie. Verwarm het geheel nu au bain-marie op laag vuur en laat dit zo 1 uur staan.
 • Na 1 uur kun je de aardbeien in een fijne zeef doen om het eerste sap op te vangen in een kom. Druk de aardbeien iets aan in de zeef, maar niet teveel. Als je te hard of lang drukt komt er vruchtvlees mee en we willen nu enkel een helder sap krijgen.
 • Laat afkoelen in de koelkast en schenk daarna een paar lepeltjes aardbeien over de panna cotta in het glaasje.

Karamel topping

 • Doe de suiker en 75ml water in een pannetje en zet op middelhoog vuur. Verhit dit mengsel tot er een mooie karamel ontstaat.
 • Let op dat je niet roert voordat de karamel goed gekleurd is en alle suiker is opgelost. Ook moet de karamel niet te lang verhit worden, want het kan snel verbranden.
 • Schenk tot slot het overige water erbij (dit kan spetteren!) en roer rustig tot alles homogeen en mooi vloeibaar is.
 • Laat de karamel topping volledig afkoelen en schenk vervolgens een paar lepeltjes karamel over de panna cotta in het glaasje.

Panna Cotta met karamel - Gwenn's Bakery

Panna Cotta Aardbei - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter