Deze Bûche de Noël mokka is mijn versie van het meest klassieke Franse kerstdessert. In Frankrijk is de bûche (ofwel boomstronk) het standaard dessert met kerst en met mokkavulling is wel een van de meest bekende en tradionele smaken. Nu kun je een bûche in allerlei smaken maken en tegenwoordig zelfs als entremet of schnitt opbouwen. Voor deze klassieke variant ben ik ook lekker klassiek gebleven. Mijn bûche de Noël mokka bestaat uit de twee simpele elementen: een biscuit en een botercrème. De biscuit is een simpele génoise (ofwel kapselbiscuit) en voor de vulling maakte ik de allerlekkerste Mokka crème! Alles o zo simpel, maar o zo lekker! Voor extra smaak kun je de biscuit nog tremperen met wat gezoete espresso. Verder is het een feestelijk dessert om ook lekker feestelijk te decoreren. Joyeux Noël!
Meer Kerstrecepten vind je hier! Meer inspiratie voor bûches? Kijk dan even hier: Bûche recepten
Recept: Bûche de Noël Mokka
Biscuit
4 eieren
125 gr kristalsuiker
125 gr patentbloem
Snufje zout
Botercrème
150 gr kristalsuiker
50 ml water
100 gr ei
200 gr roomboter, kamertemperatuur
Koffie/mokka extract of espresso-poeder (naar smaak)
Bereiding:
Biscuit
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Klop de eieren en de suiker in de standmixer stevig en luchtig.
- Zeef de bloem en zout boven de mengkom en spatel dit er voorzichtig doorheen. Vouw van onder naar boven zonder te roeren, zo blijft het beslag mooit luchtig.
- Strijk het biscuitbeslag uit op de bakplaat met bakpapier tot circa 1cm dikte en bak in 8-10 minuten gaar. Keer het na afkoelen om en trek het bakpapier er voorzichtig af.
Mokkacrème
- Breng de suiker met het water aan de kook tot 121 °C. Klop intussen de eieren los in de standmixer.
- Als de siroop 121 °C is giet je deze langzaam en al kloppend bij de eieren. Doe dit niet te snel, want dan kan de siroop hard worden en klontjes vormen in het mengsel.
- Klop de eieren nu op hoge snelheid verder schuimig en laat het al kloppend goed afkoelen tot kamertemperatuur.
- Als de buitenkant van de mengkom niet meer warm aanvoelt voeg je de boter toe (mag gewoon in 1 keer erbij). Klop het geheel weer snel op tot de botercrème in enkele minuten glad en mooi luchtig is.
- Breng tot slot op smaak met de mokka of koffie en bewaar tot afwerking.
Afwerking
- Smeer de helft van de botercrème uit over de biscuit en rol op. Verdeel de overige botercrème langs en bovenop de rol.
- Decoratie: maak een patroon met de puntjes van een vork. Voeg eventueel chocolade of suikerdecoraties toe en maak af met wat poedersuiker en/of cacaopoeder. Decoreer vooral naar eigen wens en laat je fantasie de vrije loop. Het is een feestelijke taart dus maak er ook een feestje van!