Chaussons aux Pommes - Gwenn's Bakery
Brood Ontbijt

Chaussons aux pommes

In Frankrijk houden we erg van een lekker zoet ontbijtje. Verse croissants, een stukje baguette met jam en een grote kom koffie. Okee je croissantje in die grote kom koffie dopen heb ik eerlijk gezegd ook nooit echt begrepen. Maar voor verse Franse viennoiseries kun je me altijd wakker maken! En een groot favoriet van mij (al sinds ik klein was) zijn de chaussons aux pommes! Dit bijna een soort Franse appelflappen, maar natuurlijk veel lekkerder! hahaha!

Het verschil zit hem vooral in de vulling die licht gekaramelliseerd is en bijna (maar net niet) een moes is. Ook het bladerdeeg wil je bij chaussons aux pommes echt mooi gebladerd hebben. Het mag bij de ronde kant juist mooi omhoog komen zodat de laagjes van het bladerdeeg lekker krokant worden. Hiervoor krijg je natuurlijk het mooiste resultaat met vers bladerdeeg. Maar kant en klaar mag ook, alleen moet je dan wel een paar pakken kopen.

Enkele typische Franse recepten voor ontbijt: Croissants, Pains au chocolatBaguettes, Pains au lait, Pains aux raisins.

Chaussons aux Pommes - Gwenn's Bakery

Recept: Chaussons aux pommes (Franse appelflappen)

Voor circa 12 stuks

1 recept voor bladerdeeg
3 appels (bv. Jonagold of Golden Delicious)
100 gr kristalsuiker
50 ml water
1 ei, los geklopt

Bereiding:

Vulling

 • Karamelliseer 50 gram suiker in een pan met dikke bodem op halfhoog vuur. Laat de karamel niet aanbranden (dit geeft een heel vieze smaak!) en roer ook tussendoor niet in de suiker (om te voorkomen dat het geheel gaat kristalliseren).
 • Schil intussen de appels en snijd ze in grove stukken.
 • Zodra de karamel mooi gekleurd is kunnen de appels erbij. Roer goed door en dek af met een deksel. Laat minstens 30 minuten rustig sudderen en roer tussendoor een paar keer. De vulling moet iets papperig zijn en niet te nat, wel mogen er nog stukken appel zichtbaar zijn (niet noodzakelijk).
 • Laat volledig afkoelen.

Afwerking

 • Rol het deeg uit tot 5mm dikte en een grootte van circa 40 x 60 cm. Steek hier rondjes uit van zo’n 12 cm doorsnede.
 • Rol met een deegroller licht over het midden van elk rondje deeg. Laat tenminste 1-2 cm van de rand (boven & onder!) vrij. Hierdoor krijg je een iets langwerpiger rondje deeg. Ook druk je hierbij het midden iets platter en blijven de boven- en onderrand wat dikker. Dit helpt straks om de randen mooi te laten bladeren terwijl het midden (waar de vouw komt) wat dunner blijft.
 • Maak de randen licht vochtig met wat water.
 • Schep een eetlepel vulling in het midden van elk schijfje deeg. Vouw de bovenrand over de vulling naar je toe. Zorg dat de bovenrand mooi aansluit op de onderrand voor een strak resultaat na het bakken. Druk de randen van het deeg goed aan.
 • Draai de chaussons aux pommes om en leg op een bakplaat met bakpapier. Door ze om te draaien komt de meest platte en dus strakke kant boven te liggen voor het mooiste resultaat.
 • Bestrijk licht met het ei en laat zo 30 minuten rusten.
 • Bestrijk na het rusten een 2e keer met ei en trek met de botte kant van een mesje een waaierpatroon in het bladerdeeg.
 • Bak 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.
 • Maak intussen een siroop door de resterende suiker kort te koken met het water. Bestrijk de chaussons aux pommes direct na het bakken met deze siroop. Dit geeft een mooie glans en een lichtzoete smaak aan het deeg.

Chaussons aux Pommes - Gwenn's Bakery

2 Reactie

 1. Dit recept klinkt heel lekker, even wat anders dan standaard appeltaart! Ik was benieuwd of er binnenkort nog een keer een leuke workshop aankomt? 😀

Laat een reactie achter