Tomatengalette met feta en tijm - Gwenn's Bakery
Hartig

Tomatengalette met feta en tijm

Galettes zijn heerlijke en bijzonder veelzijdige baksels. Deze tomatengalette met feta en tijm is daar het bewijs van. Naast vele zoete galettes (zoals deze Galette met perzik en pruimen of Rode Appel Galette) kun je ook met hartig alle kanten op. Een galette bestaat nl. slechts uit een simpel basisdeeg en een vulling van bijv. fruit of groenten. Voor het deeg kun je kiezen uit allerlei taartdegen zoals zanddeeg, pâte sucrée of zelfs bladerdeeg. Maar voor het recept hieronder kies ik een super simpel basisdeeg die geschikt is voor zowel zoete als hartige galettes. Het eindresultaat is een lekker boterig deeg wat een veel weg heeft van bladerdeeg.

Voor de vulling van deze tomatengalette met feta en tijm heb ik gekozen voor (je kunt het vast raden, hihi!) veel tomaat, tijm en feta. De feta geeft een mooi zout contrast met het zoete van de tomaten en de tijm geeft het net meer diepgang en een nog meer zomers tintje. Voor de tomaten kun je zelf kiezen wat je het lekkerst vindt. Ik kies zelf altijd voor grote mooie vleestomaten, een paar trostomaten en wat kleinere cherrytomaatjes voor de pit. Kies wel echt de lekkerste tomaten die je kunt vinden en ga echt voor kwaliteit. De tomaat is de absolute ster in deze tomatengalette met feta en tijm dus moet het ook van de beste kwaliteit zijn.

 

Tomatengalette met feta en tijm - Gwenn's Bakery

Recept: Tomatengalette met feta en tijm

Voor een galette van zo’n 30cm

Deeg
240 gr patentbloem
180 gr roomboter
1 tl. zout
1 el. appelciderazijn
50 ml water, ijskoud

Vulling
1 vleestomaat
2 trostomaten
handvol cherrytomaten
zout en peper naar smaak
4 takjes tijm
2 el. pesto
75 gr feta

Bereiding:

  • Snijd de boter in blokjes en bewaar 15 minuten in de vriezer.
  • Meng de bloem, boter en zout door elkaar tot een bijna zanderig geheel en de boterblokjes nog zo groot zijn als doperwten.
  • Voeg de azijn en het wat geleidelijk toe tot het deeg een bal vormt. Stop zodra het samenkomt.
  • Maak het plat en bewaar (goed afgedekt) minstens 2 uur in de koeling.
  • Haal het deeg uit de koelkast en sla er een paar keer op met een deegroller om het wat soepeler te maken. Bestuif het werkblad licht met bloem en rol het deeg uit tot 3-4mm dikte. Snijd het deeg uit tot een cirkel van 30cm diameter.
  • Verwarm de oven voor tot 180°C.

 

  • Snijd de vlees- en trostomaten in plakken en halveer de cherrytomaten. Snijd de feta in blokjes.
  • Smeer de pesto uit over het deeg, maar laat een rand van circa 4cm vrij. Leg hier de diverse tomaten en blokjes feta op lekker door elkaar afgewisseld. Breng goed op smaak met zout en peper.
  • Vouw de rand van het deeg iets over de vulling heen en knijp de randjes of vouwen iets dicht.
  • Klop het eigeel los met een lepeltje water en bestrijk de rand van het deeg ermee. Ris de blaadjes van de tijm los en bestrooi over de tomaten en een beetje over de rand.
  • Bak de tomatengalette met feta en tijm in zo’n 45-60 minuten gaar of tot het deeg lichtbruin kleurt.
  • Bon appetit!

 

Tomatengalette met feta en tijm - Gwenn's Bakery

4 Reactie

  1. Gemaakt met verse eigen tomaten. Goed gelukt,echter zal ik de volgende keer het zout halveren. Het deeg was erg zout in combinatie met de feta.

  2. Lekker zeg! Je kunt altijd naar smaak zout en andere toevoegingen aanpassen natuurlijk. Vooral als je een feta hebt die heel zout is. Zelf haal ik het de Griekse traiteur en die is niet zo zout als van de supermarkt.

Laat een reactie achter