Gevulde donuts - Gwenn's Bakery
Brood Desserts

Gevulde donuts

I loooooove donuts! Deze gevulde donuts zijn daarom ook een van mijn favoriete recepten op deze blog! Je kunt natuurlijk altijd klassieke donuts maken (zie mijn recept). Maar gevulde donuts zijn net even wat spannender. Vul ze naar smaak met wat zelfgemaakte jam of banketbakkersroom. Mijn guilty pleasure is toch wel om ze te vullen met nutella of ganache.

Het verschil met de klassieke donut is dat de gevulde donuts geen gaatje hebben. Hierdoor hoef je ze niet uit te rollen en uitsteken, maar kun je ze gewoon opbollen als een broodje. Minder gedoe en je krijgt er meer volume door. Lekker frituren en in de suiker rollen voor een waanzinnig lekkere snack. Wel altijd vers eten!

Gevulde donuts - Gwenn's Bakery

Gevulde donuts

Voor circa 10 stuks

Voordeeg
3 gr verse gist*
90 gr water (20 °C)
140 gr patentbloem

Donut deeg

70 gr eidooier (ongeveer 4 dooiers)
15 gr melk
20 gr verse gist*
30 gr kristalsuiker
125 gr patentbloem
5 gr fleur de sel (zoutvlokken)
30 gr roomboter, zacht

Extra
Bloem (om werkbank te bestuiven)
Olie om in te frituren
200 gr kristalsuiker
gevuld met banketbakkersroom, nutella of jam

*Verse gist kun je ook vervangen door droge gist. Hiervoor neem je standaard 1/3 gewicht aan droge gist t.o.v. origineel gewicht van de verse gist.

Bereiding:

  • Kneed de ingrediënten voor het voordeeg tot een grof deegje. Vorm het tot een bal en laat afgedekt 1 tot 1,5 uur rijzen op een warme plek.
  • Doe het voordeeg in de staande mixer met de eidooiers, melk, gist, suiker en bloem en kneed op lage snelheid. Zodra de bloem is opgenomen voeg je het zout toe. Schraap vervolgens het deeg goed van de wanden naar het midden.
  • Kneed verder op middelhoge snelheid tot het deeg loslaat van de mengkom. Schraap nogmaals het deeg van de wanden van de mengkom naar het midden.
  • Voeg nu de zachte boter toe en kneed weer verder tot het deeg mooi glad is. Bol het deeg strak op, bestrooi licht met wat bloem en laat afgedekt 1 uur rijzen of tot in volume verdubbeld.
  • Verdeel het deeg nu in 10 stukken en bol elk stukje deeg strak op. Bestuif een met bakpapier beklede bakplaat met bloem en leg de donuts hierop. Laat ze nog 1 uur rijzen of tot in volume verdubbeld.
  • Verhit de olie tot 180 °C in een grote pan (of friteuse) en bak de gevulde donuts in enkele minuten mooi bruin. Draai ze tijdens het bakken elke 2-3 minuten om beide kanten mooi egaal te bakken.
  • Laat de gevulde donuts afkoelen en rol ze door de suiker.
  • Doe de gewenste vulling in een spuitzak en vul de donuts hiermee. Eet ze vers op!

 

Gevulde donuts - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter