Chocolade hazelnoot dessert - Gwenn's Bakery
Desserts

Chocolade hazelnoot dessert

Dit chocolade hazelnoot dessert is best een lekker dingetje! 😉 Het is voor mij een opeenstapeling van dingen waar ik gek op ben! Chocolademousse, chocoladecake en gekaramelliseerde hazelnoten! En om het nog gekker te maken zit het in een soort bekertje gemaakt van pure chocolade! Nu kun je het ook heel goed zonder chocoladekuipjes maken en direct in een glas of kommetje maken. Maar dit geeft wel een extra element aan dit dessert en maakt het voor mij echt af.

Om het “guilty pleasure” gehalte te verhogen kun je er ook nog een lepel hazelnoot praliné aan toevoegen. Dit versterkt natuurlijk de smaak van de al aanwezige hazelnoten en is een leuke verrassing als je het kuipje kapotmaakt met je lepel! Het kan trouwens goed zijn dat er wat chocolademousse overblijft en niet alles in dit chocolade hazelnoot dessert pas. Wat vervelend nou! Nu moet je die weer in andere glaasjes schenken om mensen weer blij te maken met heerlijke choco-mousse! (hahaha!)

Het is nu dus wel duidelijk dat dit echt een dessert is voor chocaholics zoals ik! Dus maak dit met liefde en geniet zonder mate! Want af toe moet je gewoon lekker uit je dak gaan met een lading chocolade!

Chocolade hazelnoot dessert - Gwenn's Bakery

Recept: Chocolade hazelnoot dessert

Chocoladekuipjes
250 gr pure chocolade
50 gr hazelnoten, grof gehakt

Chocoladecake
40 gr roomboter
50 gr pure chocolade
1 ei
Snuf zout
40 gr poedersuiker
20 gr patentbloem

Chocolademousse
175 gr pure chocola
80 ml volle melk
1 eidooier
4 eiwitten
25 gr kristalsuiker

Gekaramelliseerde hazelnoten
150 gr blanke hazelnoten
150 gr kristalsuiker
150 ml water
snufje zout
25 gr roomboter

Optioneel: 50 gr hazelnoot praliné

Bereiding:

Chocoladekuipjes

  • Neem 6 lege plastic yoghurtpotjes van 125ml en giet deze vol met water. Dek af met plastic folie en steek een cocktailprikker in elk potje. Zet ze een nacht in de vriezer.
  • De volgende dag: Tempereer de chocolade (zie deze stap-voor-stap uitleg) en voeg de gehakte hazelnoten toe. Haal de ijsklontjes uit de yoghurtpotjes door ze aan de prikker vast te houden. Doop ze één voor één in de chocolade en laat enkele minuten uitharden op een stuk bakpapier. Verwijder de ijsklontjes er giet indien nodig heel voorzichtig overgebleven druppels water uit de kuipjes. Bewaar in de koeling tot gebruik.

Chocoladecake

  • Smelt de boter en chocola au bain-marie en laat vervolgens iets afkoelen. Verwarm intussen de oven voor op 200 °C hete lucht en vet een muffinvorm licht in met bakspray.
  • Klop het ei met het zout en de poedersuiker tot het licht begint te schuimen. Voeg hier vervolgens de bloem aan toe en als laatste de gesmolten boter/chocola. Meng tot een gladde massa.
  • Verdeel het beslag over een muffinvorm en vul ongeveer 1 cm hoog. Maak minstens 6 cakejes.
  • Bak in ongeveer 3-4 minuten gaar en laat volledig afkoelen. Steek 6 rondjes uit de cakes die net iets kleiner zijn dan de doorsnede van de chocoladekuipjes en leg ze in de kuipjes.

Optioneel: lepel een kleine hoeveelheid hazelnoot praliné in elk chocoladekuipje voordat je de chocolademousse er straks in giet.

Chocolademousse

  • Smelt de chocola au bain-marie en verhit intussen ook de melk in een pannetje tot het bijna kookt (maar net niet). Schenk de melk vervolgens op de gesmolten chocola. Laat een minuutje staan en meng beiden dan rustig tot een mooie donkere massa. Laat dit even afkoelen en voeg hier de eidooier aan toe.
  • Klop de eiwitten in een staande mixer. Zodra het eiwit begint te schuimen voeg je de suiker geleidelijk toe. Klop het niet te stijf en droog (liever nog een beetje lobbig), want dan zal het moeilijk mengen met de chocola.
  • Meng nu een derde van de eiwitten goed door de chocola. De overige eiwitten vouw je er voorzichtig doorheen. Dit kun je het beste doen door met een spatel steeds vanuit het midden het mengsel naar de rand om te vouwen.
  • Giet de chocolademousse tot aan de rand in de chocoladekuipjes en laat dit 1-2 uur opstijven in de koelkast.

Gekaramelliseerde hazelnoten

  • Verwarm de oven voor op 160 °C en breng in een pan de suiker en water aan de kook.
  • Voeg de hazelnoten toe aan de siroop en meng goed zodat alle noten bedekt zijn met een laagje siroop. Giet het uit in een zeef en meng (terug in de pan) kort de boter en zout erdoor.
  • Verdeel de noten over een bakplaat met bakpapier en bak zo’n 10 minuten tot ze mooi gekleurd zijn. Laat ze tot slot volledig afkoelen en verdeel over elke chocolade hazelnoot dessert.

Chocolade hazelnoot dessert - Gwenn's Bakery

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

Laat een reactie achter